Regie (theater) en presentatie: o.a. lichtontwerp en -techniek

Nieuw is dat ik een bescheiden lichttafeltje heb aangeschaft met bijbehorend (LED)licht.

In januari '19 de vierdaagse basiscursus VTA-1 in Utrecht. 

Werkende Verhalen:
Info@werkendeverhalen.nl
____________________________
____________________________

Het vakmanschap van mijn vader.

(Medewerker-)Participatie heeft alles met vakmanschap te maken, met het ambacht.
Mijn vader was een vakman. Toen de spoorwegen nog ‘Het Spoor’ heetten, is hij als treindienstleider begonnen op het stationnetje Leidschendam-Voorburg. Via Zutphen is hij uiteindelijk in Utrecht C.S. terechtgekomen. Ik heb hem daar één keer kunnen opzoeken in de grote ruimte waar aan de muur het totale overzicht hing van de sporen en wissels van de treinen van midden Nederland.
Zijn vakmanschap werd met name aangesproken op de momenten dat er storingen waren. Dan kwam het erop aan zo veel mogelijk treinen op een veilige manier langs elkaar te loodsen, te besluiten welke treinen wel of niet –meer- doorgingen en welke informatie aan reizigers, conducteurs en machinisten doorgegeven moest worden. Het was improviseren met alle zeilen bijgezet: de combinatie van enerzijds het gevoel voor en anderzijds de feitelijke kennis van de treindienstregeling en hoe de sporen en vooral de wissels lagen. Snel besluiten nemen en veel, veel communiceren. Dan was er geen arbeidstijdenwet of geplande pauzes: alle hens aan dek totdat de storing onder controle was.

Als we in die tijd samen eens op pad waren, zei hij op een willekeurig station tegen me: “Ga je even mee naar het eind van het perron?”. Daar keek hij dan rustig uit over hoe de sporen liepen en waar de wissels lagen: maakte voor zichzelf een mentaal beeld van het treinverloop in de richting van Utrecht. Dan draaide hij zich om, glimlachte en zei: “Kom… heb ik toch nog even gewerkt”.

Ben ik nu toch benieuwd wat hij ervan zou gevonden zou hebben dat Prorail momenteel op de doorgaande spoorverbindingen alle wissels aan het weghalen is?!

Naam*

Telefoon*

loading

Werkende verhalen

English

Algo Español/Latino

Fred uit het Broek

Elk goed verteld verhaal “werkt”. Je kunt wat dat betreft goed bij mij terecht.

Meer weten? Ga naar contact